Connect with us

Mobile Legends

MDC: Keyakinan luar biasa Moon TODAK

Published

on

Zikry Shamsuddin atau senang dikenali sebagai Moon tahu apa yang dilakukannya pasti membuahkan hasil. - Foto fail What's The Meta / Mariah Ahmad

KUALA LUMPUR – Mungkin ramai akan kata Zikry Shamsuddin terlalu berkeyakinan tinggi dalam e-sukan Mobile Legends : Bang Bang (MLBB).

Tetapi dengan percaturan dan perkiraan yang betul, Zikry atau senang dikenali sebagai Moon tahu apa yang dilakukannya pasti membuahkan hasil.

Dalam satu perlawanan Kejohanan MLBB Diamond Challenge Series (MDC) Malaysia Singapura menyaksikan bagaimana Moon menggunakan hero assassins Gusion dengan baik.

Pada awal perlawanan menentang pasukan Ghidorah, kedua-dua pihak bermain dengan sangat berhati-hati dan bukan satu langkah baik untuk Moon sebenarnya dalam satu pertarungan kumpulan di bahagian turtle apabila dia menjadi korban pertama First Blood.

Pertempuran berlaku antara Ghidorah dan TODAK sebelum Moon menjadi korban pertama First Blood.

Namun ia tidak melemahkan semangat Moon dan rakan sepasukan apabila mereka mengutip kembali mata turtle pada minit ke-5 dan 15 saat.

Kerjasama TODAK dalam perlawanan ini pun dilihat semakin lama semakin kukuh apabila mereka berjaya mengutip 3 menara (turret) pada minit ke-6 dan 42 saat.

Moon kemudiannya memulakan pergerakan di Land of Dawn bersama-sama dengan Nenas dan Chiku. Terus mendapat killing spree dan double kill selepas membunuh hero tank Lolita dan Minotaur pihak lawan.

Pertempuran kedua-dua pihak kemudian bermula pada laluan tengah pada minit ke-7 dan 8 saat.

Sekelip mata tiba-tiba situasi berpihak kepada Ghidorah apabila Leomord yang digunakan Xray dan Grock milik Eone terkandas dengan serangan padu hero Lunox yang digunakan pihak lawan.

Ketiga-tiga ahli TODAK yang masih mempunyai nyawa memilih untuk berundur diri, namun sisa baki terakhir nyawa Nenas yang menggunakan Franco, sempat ditamatkan Ghidorah.

Pada minit ke 7 dan 26 saat, ini lah detiknya apabila Moon menyusun semula strategi untuk membalas dendam untuk rakan-rakan sepasukannya.

Moon mula menunggu dengan tenang di dalam semak. Cuba mengintai Lunox dan Cloud pihak lawan dengan tenang.

Moon mengintai dalam semak

Beberapa saat pihak lawan cuba mendapatkan turtle, Moon terus memulakan serangannya! Moon mengeluarkan skil pertama Sword Spike serta Shadowblade Slaughter dan mengejar hero marksman Claud terus keluar third skill Incandescence, dan mendapatkan double kill selepas membunuh Lunox.

Moon terus mengatur langkah bergaya selepas itu dengan mengambil turtle yang sepatutnya diburu pihak lawan tadi.

Semestinya Moon dapat beraksi dengan baik kerana kerjasama kukuh daripada ahli-ahli pasukan lain dalam TODAK.

Skil Hook daripada hero Franco yang digunakan Nenas turut diberi pujian kerana banyak kali tepat mengena sasaran menangkap pihak lawan.

Dalam perlawanan itu, TODAK menang dalam masa 11 minit dan 38 saat dan Moon muncul sebagai MVP.

Antara barangan yang digunakan Moon untuk hero Gusion adalah, Fleeting Time, Arcane Boots, Concentrated Energy, Genius Wand dan Holy Crystal.

Menerusi kejohanan itu menyaksikan TODAK membelasah pasukan Ghidorah 3-0 pada final.

Moon dan pasukannya, TODAK muncul juara dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM6,000 dan 25,000 mata diamonds. 

Selain Moon, pasukan Todak disertai oleh:

 • Muhammad Rifhan Mohd Rizal (Todak.Hangus)
 • Muhammad Danial Mohd Fuad (Todak.Chik)
 • Muhammad Qayum Faez Bin Abdullah (Todak.Lychee)
 • Muhammad Rizwan Abdullah (Todak.Eone)
 • Mohamad Aiman Idris (Todak.Xray)
 • Shahril Anuar Abdul Rashid (Todak.Nenas)

Ini merupakan kejuaraan kedua berturut-turut daripada TODAK selepas muncul juara Kejohanan MLBB Geek pada bulan Mei.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: Nafas baharu Alucard, Miya menerusi projek NEXT

Published

on

AKHIRNYA. Hero klasik Miya dan Alucard telah menerima pembaharuan baharu dari segi kostum dan senjata menerusi projek NEXT dari Mobile Legends : Bang Bang (MLBB).

Mobile Legends kini menjadikan Miya kelihatan lebih kemas dan seperti seorang pemanah yang berani.

Miya merupakan wira pertama dan ikon MLBB. Menerusi pelancaran Project NEXT, Miya juga akan memulakan pengembaraan yang baharu.

Untuk menjadikan peranan Miya lebih aktif di dalam sesi pemilihan wira, pihak pembangun telah mengubah kemahirannya menjadi lebih progresif, meningkatkan kemahiran pasif dan kedua untuk memberikannya kekuatan serangan yang lebih besar, kebolehan mengawal yang tinggi, dan bergerak dengan lebih fleksibel.

BACA: Bila hero klasik Mobile Legends jadi makin power, semuanya kerana projek NEXT Mooton

Selain itu, pihak pembangun juga melakukan peningkatan yang banyak terhadap kemahiran Alucard meski mengekalkan penampilannya.

Selepas melakukan kajian yang mendalam terhadap maklum balas pemain, pihak MLBB mendapati bahawa kebanyakan pemain kagum dengan kebolehan Alucard ketika perlawanan ‘1 vs 1’, dimana Alucard mampu memberi serangan yang kuat kepada sasaran yang bersendirian.

Lebih spesifik lagi, pihak pembangun telah mengubah kemahiran pasif asal dan membuang kerosakan yang dihasilkan apabila tekniknya mengena dua sasaran.

Namun begitu, kemahiran pasif baru membenarkan Alucard untuk mengakibatkan kerosakan yang besar terhadap sasaran tunggal.

Disamping memberi lifesteal tambahan apabila menyerang sasaran, kemahiran ultimate yang baharu akan ‘menanda’ kesemua musuh di dalam kawasan kemahiran tersebut dan mencetuskan pasif Alucard terhadap mereka yang mana apa jua kemahiran Alucard gunakan, akan mengakibatkan kerosakan yang lebih besar semasa perlawanan berkumpulan.

Hal ini juga berbaloi untuk diberitahu sebagai perubahan tambahan dan penyesuaian teknik serta kisah antara wira yang telah dibentuk semula dari pelbagai sudut.

Project NEXT dari MLBB telah dilancarkan pada 19 Julai yang lalu untuk mengoptimumkan ciri-ciri unik wira-wira lama.

Ia juga merupakan satu projek jangka panjang, bertujuan untuk memberi para pemain pengalaman permainan serba baharu melalui perubahan wira, seni grafik, naik taraf muzik dan paparan dalam permainan.

MLBB akan terus berusaha untuk mengecapi dua asas utama, iaitu “Kualiti Yang Terbaik” serta “Pengalaman Yang Terbaik”. Ini juga salah satu sebab mengapa logo eksklusif telah direka untuk Project NEXT.

Emas melambangkan kegemilangan, keadilan dan semangat.

Permata biru bersinar membawa erti menara pertahanan di dalam permainan, dimana bukan sahaja mewakili harapan.

Bentuk ‘V’ di bahagian bawah, yang dilihat seperti pantulan puncak gunung, bermaksud pencapaian yang lepas dan pengembaraan yang baru sedang menanti, seperti mana nama ‘NEXT’ diberikan.

Wajar dikatakan bahawa Project NEXT sangat berbaloi untuk dinantikan. Pasukan pembangun akan sentiasa mengemas kini serta menyampaikan berita baharu tentang projek ini.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Selepas ‘hilang slot’ jemputan terus, Red Reborn berjaya mara ke liga, cabar Orange Esports siapa lagi layak

Published

on

Foto: RED Reborn

KUALA LUMPUR – Pasukan Mobile Legends tanah air, Red Reborn berjaya melayakkan diri ke peringkat musim Liga Profesional Malaysia dan Singapura (MPL MYSG) Musim Keenam selepas memenangi peringkat kelayakan semalam.

Red Reborn yang menggunakan nama Bella Ciao, menewaskan ICON Esport 2-0 pada peringkat semi final bagi mendapatkan slot ke MPL MYSG Musim Keenam.

Pemilik organisasi e-sukan tanah air RED Esports, yang menaja pasukan Reborn ketika ini, Anne Raihan berkata dia melahirkan rasa kesyukuran memandangkan pasukan itu terpaksa bermula dari bawah di peringkat kelayakan walaupun mendapat tempat ketiga pada MPL musim lalu.

“Alhamdulillah. Selepas tiga hari pusingan kelayakan, dengan penyertaan 500 pasukan seluruh Malaysia untuk merebutkan dua slot ke MPL, akhirnya Red Reborn sudah menebus kejayaan bergaya.

“Walaupun bermula dari bawah, tidak bermakna akan kalah,” kata Anne dalam satu catatan Facebook pada semalam.

Sementara itu, Moonton turut mendedahkan enam pasukan Mobile Legends Malaysia dan Singapura yang mendapat jemputan terus ke MPL MY/SG Musim Keenam pada semalam.

Pasukan-pasukan tersebut adalah:

 • Resurgence (Juara MPL MY/SG Musim Kelima)
 • Geek Fam (Naib Juara MPL MY/SG Musim Kelima)
 • EVOS SG (Tempat Keempat MPL MYSG)
 • Team Bosskurr (Tempat Kelima MPL MYSG)
 • Todak (Tempat Keenam MPL MYSG)
 • Orange Louvre Esports

Selepas memenangi pusingan kelayakan itu, Red Esports dalam satu post Insta Stories semalam berkata:”Jumpa anda, Orange Louvre Esports.”

Sebelum ini, Reborn dan Orange Esports berdepan dengan konflik apabila pasukan itu tidak mendapat slot jemputan terus meski meraih tempat ketiga pada MPL MY/SG Musim Kelima.

Menurut Reborn dalam satu kenyataan pada 18 Julai, Moonton telah menambah peraturan baharu pada musim kali ini mengenai kelayakan untuk mendapatkan slot jemputan.

“Jemputan melalui organisasi dan tidak lagi diberikan kepada pasukan. Organisasi juga boleh menghantar dan menukar semua pemain.

“Bagi kami, ini tidak adil memandangkan kontrak kami bersama Orange Esports hanya selama dua bulan sahaja iaitu pada 22 Februari sehingga 1 Mei 2020.

“Orang Esports hanya penaja kepada Reborn dan tidak memiliki Reborn,” katanya di Facebook pada minggu lalu.

Pada 9 Mei lalu, Orange Esports mengesahkan Reborn yang tidak lagi bersama mereka.

Reborn kemudiannya menyertai RED Esports pada 13 Mei.

Reborn masih mengekalkan barisan pemain utamanya iaitu:

 • Akmal Afi Uzair Daud – Silo (Kapten)
 • Adib Rusydi Ahmad Tarmizi – Mom
 • Syed Raziq Hakimi Syed Toko Khairuddin Cakbu
 • Muhammad Akmal Rozali – Mal
 • Muhammad Firdaus Bin Mohd Aniza -Eren
 • Muhammad Aiman Aliff Zulkefli – Grengo

Pasukan itu turut menerima khidmat pemain veteran Mobile Legends Mohd Farhan Kamari (Hawkeye) sebagai jurulatih.

Hawkeye sebelum ini merupakan bekas pemain Team Saiyan dan pernah bersaing di peringkat MPL pada musim pertama. Hawkeye juga pernah beraksi di kejohanan antarabangsa Piala Asia Tenggara (MSC) pada 2018.

Sebagai reaksi balas, Orange Esports turut memuat naik satu kenyataan di Facebook yang bersertakan gambar dipercayai melibatkan emel perbualannya dengan Moonton.

Menurut Moonton, salah satu sebab mengapa organisasi itu mendapat slot jemputan adalah kerana Orange Esports dilihat sebagai jenama utama ketika pemilihan untuk pemberian slot jemputan terus.

Wakil Moonton juga berkata Orange Esports juga merupakan salah satu jenama yang stabil dalam arena e-sukan Malaysia.

Manakala Reborn, Moonton melihat mereka sebagai pemain atau pasukan yang berpayung di bawah Orange Esports.

“Perkara ini telah dijelaskan jawatankuasa MPL dan eGG Network dalam perjanjian peserta,” kata wakil Moonton.

MPL Malaysia dan Singapura Musim Keenam merupakan liga utama untuk Mobile Legends bagi kedua-dua negara ini.

Liga ini merangkumi peringkat kelayakan dan Musim Liga yang berlangsung dalam talian, diikuti dengan acara secara langsung pusingan penentu di mana lapan pasukan terakhir akan bertempur untuk berkongsi hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM410,000 (AS$100,000).

Ia akan bermula pada 28 Ogos nanti.

Berikut adalah pasukan-pasukan yang akan menyertai MPL MYSG Musim Keenam:

Continue Reading

Mobile Legends

Soloz catat tontonan kemuncak sebanyak 102,000 penonton

Published

on

Foto fail

PENGHIBUR penstriman langsung Facebook Gaming nombor 1 Malaysia, Mohd Faris Zakaria (Soloz) mencatat tontonan kemuncak kira-kira 102,000 penonton pada semalam.

Tontonan kemuncak dalam penstriman langsung Soloz itu dicatatkan pada minit ke 25 dan 19 saat.

Foto kiriman pembaca WTM Today, Mohd Abdul Rahim Muhamad

Soloz yang memulakan penstriman langsung pada jam 10 malam tadi turut mencatat 1 juta tontonan setakat artikel ini ditulis.

Dalam penstriman langsung selama tiga jam itu, ia turut mencatat lebih 141,000 komen dan 32,000 perkongsian.

Soloz merupakan antara satu nama besar dalam dunia penstriman langsung e-sukan di Malaysia.

Pada Mei lalu, beliau mendapat pengiktarafan dari Malaysia Book of Records sebagai pemegang rekod yang mempunyai Pengikut Facebook (E-Sukan) Paling Banyak.

Setakat ini, Soloz mempunyai lebih 1.6 juta pengikut di Facebook.

Continue Reading

Trending

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2020 All Rights Reserved