Connect with us

Mobile Legends

Bila Alucard pegang SCAR-L, perjalanan Fredo dari ML sehingga jadi jaguh Asia Tenggara PUBG Mobile

Published

on

Perjalanan Fredo dari Mobile Legends ke PUBG Mobile.

NOTHING lasts forever, we can change the future.

Bagi mereka yang bermain Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends), pasti akan terbayangkan hero fighter Alucard apabila kedengaran ayat itu.

Ayat ini mungkin boleh diterjemahkan sebagai, ‘Tiada yang kekal selamanya, kita boleh mengubah masa hadapan bersama.’

Mungkin ayat itu juga boleh menggambarkan mengenai situasi pemain profesional Ahmad Fuad Razali (Fredo) yang memilih untuk menukar perjalanan karier e-sukannya dari Mobile Legends ke PUBG Mobile.

Fredo berkecimpung dalam arena Mobile Legends sebagai pemain profesional selama tiga tahun, bersama rakan-rakannya di Team Saiyan, Air Asia Saiyan dan Shopee Bosskurr.

Dia menyertai Liga Profesional Mobile Legends Malaysia dan Singapura (MPL MY/SG) sebanyak tiga kali dan Piala Asia Tenggara (MSC) sebanyak dua kali.

Namun apa yang menyebabkan Fredo memilih untuk melepaskan pedang
Demon Hunter dan menggantikannya dengan senjata SCAR-L?

Ini cerita dari Fredo, eksklusif bersama WTM Today.

Cinta pandang pertama PUBG Mobile

Sebelum berjinak dalam PUBG Mobile, Fredo mengakui dia mengalami rasa kebosanan untuk bermain Mobile Legends pada setiap hari dalam penstriman langsungnya di Facebook.

“Saya mahu mencari permainan video lain untuk penstriman saya, sama ada Rules of Survival (ROS) atau PUBG Mobile. Jadi saya memilih PUBG Mobile.

“Sejar dari itu, saya rasa sangat seronok bermain PUBG Mobile.

“Setiap hari, saya rasa seperti mahu mempelajari bermain PUBG Mobile. Contohnya belajar mengawal recoil dan menghafal peta,” kata Fredo.

Dalam keseronokan itu, Fredo juga memasang hasrat untuk bermain secara kompetitif dalam mana-mana kejohanan.

Foto – Aji

Selepas MPL Musim Kedua tamat, Fredo mendapat satu pesanan ringkas dari rakan, Fahmi Wahid (Aji) yang mengajaknya untuk bermain dalam kejohanan PUBG Mobile.

“Ketika itu, kami sedang cuti MPL (off season) dan hanya ada satu kejohanan Mobile Legends iaitu Festival Todak 2019.

“Aji tanya sama ada saya mahu bermain dalam Kejohanan PUBG Mobile Kebangsaan (PMNC) kerana salah seorang pemainnya sibuk.

“Saya cakap boleh sebab saya memang teringin nak bermain dalam kejohanan PUBG Mobile. Kami mengakhiri PMNC dengan berada di tempat keenam,” kata Fredo.

BACA: Caprice mahu Fredo

Selepas menyertai PMNC itu, Fredo berehat seketika dari menyertai kejohanan kompetitif PUBG Mobile dan kembali bermain Mobile Legends dalam MPL Musim Ketiga bersama Shopee Bosskurr.

Selesai sahaja MPL Musim Ketiga, Fredo membuat keputusan dan tekad untuk memberi tumpuan kepada PUBG Mobile.

BACA: Fredo berehat dari MLBB, fokus lebih kepada PUBG Mobile

“Pada mulanya, saya ada menubuhkan pasukan tersendiri yang dinamakan Belacan Gaming untuk menyertai latihan dan pertandingan-pertandingan kecil di Malaysia.

“Kami meraih beberapa keputusan yang baik sebagai satu pasukan yang baru, namun ia tidak cukup untuk saya,”katanya.

Jumper ‘risik’ Fredo sertai Yoodo Gank

Pada Disember 2019, Yoodo Gank mendedahkan barisan pemain utamanya yang akan menyertai Peacekeeper Elite International Championship 2019 di Xi’an, China.

Pemain-pemain itu adalah Aiman Mohd (Man Parang), Abdul Azim Ikromi Abdul Rashid (Draxx), Muhamad Izzrudin Hashim (Jumper) dan Fredo.

Barisan pemain itu terus digelar sebagai ‘Team 2020’ dalam kalangan peminat.

Fredo berkata, penglibatannya bersama Yoodo Gank adalah bermula dengan jemputan dari Jumper.

“Pada satu hari, Jumper bertanya kepada saya sama ada mahu bermain denganya dalam Yoodo Gank

“Saya terima dan mula menyertai latihan bersama Yoodo Gank.

“Dalam sesi latihan, kami memang memberikan prestasi yang sangat baik sebagai satu pasukan. Pada detik itu, saya percaya pasukan ini memang boleh pergi jauh,” tambah Fuad.

BACA: Fredo tak ‘blur’, banyak idea – Jumper

Jelas Fuad, dia sangat menghargai ahli-ahli pasukannya dalam Yoodo Gank itu.

“Saya berterima kasih kepada Jumper kerana membawa saya masuk ke dalam pasukan ini dan saya menghargai Man Parang dan Draxx yang mempercayai saya.

“Ini merupakan memori indah untuk saya” katanya.

Perjalanan e-sukan Fredo sebenarnya baru sahaja bermula apabila dia memilih untuk mengubah dan mengatur masa hadapannya sendiri, kerana tiada apa yang kekal selamanya.

Dia juga percaya, setiap apa yang berlaku tidak akan terjadi tanpa kuasaNya.

Tidak sampai setahun Fredo bersama Yoodo Gank, dia bersama rakan-rakan sepasukanya dinobatkan sebagai Pasukan PUBG Mobile Nombor 1 di Asia Tenggara.

Kini, memilih untuk terus menulis sejarahnya sendiri Fredo sedang melakukan persiapan untuk mendominasi dunia, menerusi Liga Dunia PUBG Mobile 2020.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: Nafas baharu Alucard, Miya menerusi projek NEXT

Published

on

AKHIRNYA. Hero klasik Miya dan Alucard telah menerima pembaharuan baharu dari segi kostum dan senjata menerusi projek NEXT dari Mobile Legends : Bang Bang (MLBB).

Mobile Legends kini menjadikan Miya kelihatan lebih kemas dan seperti seorang pemanah yang berani.

Miya merupakan wira pertama dan ikon MLBB. Menerusi pelancaran Project NEXT, Miya juga akan memulakan pengembaraan yang baharu.

Untuk menjadikan peranan Miya lebih aktif di dalam sesi pemilihan wira, pihak pembangun telah mengubah kemahirannya menjadi lebih progresif, meningkatkan kemahiran pasif dan kedua untuk memberikannya kekuatan serangan yang lebih besar, kebolehan mengawal yang tinggi, dan bergerak dengan lebih fleksibel.

BACA: Bila hero klasik Mobile Legends jadi makin power, semuanya kerana projek NEXT Mooton

Selain itu, pihak pembangun juga melakukan peningkatan yang banyak terhadap kemahiran Alucard meski mengekalkan penampilannya.

Selepas melakukan kajian yang mendalam terhadap maklum balas pemain, pihak MLBB mendapati bahawa kebanyakan pemain kagum dengan kebolehan Alucard ketika perlawanan ‘1 vs 1’, dimana Alucard mampu memberi serangan yang kuat kepada sasaran yang bersendirian.

Lebih spesifik lagi, pihak pembangun telah mengubah kemahiran pasif asal dan membuang kerosakan yang dihasilkan apabila tekniknya mengena dua sasaran.

Namun begitu, kemahiran pasif baru membenarkan Alucard untuk mengakibatkan kerosakan yang besar terhadap sasaran tunggal.

Disamping memberi lifesteal tambahan apabila menyerang sasaran, kemahiran ultimate yang baharu akan ‘menanda’ kesemua musuh di dalam kawasan kemahiran tersebut dan mencetuskan pasif Alucard terhadap mereka yang mana apa jua kemahiran Alucard gunakan, akan mengakibatkan kerosakan yang lebih besar semasa perlawanan berkumpulan.

Hal ini juga berbaloi untuk diberitahu sebagai perubahan tambahan dan penyesuaian teknik serta kisah antara wira yang telah dibentuk semula dari pelbagai sudut.

Project NEXT dari MLBB telah dilancarkan pada 19 Julai yang lalu untuk mengoptimumkan ciri-ciri unik wira-wira lama.

Ia juga merupakan satu projek jangka panjang, bertujuan untuk memberi para pemain pengalaman permainan serba baharu melalui perubahan wira, seni grafik, naik taraf muzik dan paparan dalam permainan.

MLBB akan terus berusaha untuk mengecapi dua asas utama, iaitu “Kualiti Yang Terbaik” serta “Pengalaman Yang Terbaik”. Ini juga salah satu sebab mengapa logo eksklusif telah direka untuk Project NEXT.

Emas melambangkan kegemilangan, keadilan dan semangat.

Permata biru bersinar membawa erti menara pertahanan di dalam permainan, dimana bukan sahaja mewakili harapan.

Bentuk ‘V’ di bahagian bawah, yang dilihat seperti pantulan puncak gunung, bermaksud pencapaian yang lepas dan pengembaraan yang baru sedang menanti, seperti mana nama ‘NEXT’ diberikan.

Wajar dikatakan bahawa Project NEXT sangat berbaloi untuk dinantikan. Pasukan pembangun akan sentiasa mengemas kini serta menyampaikan berita baharu tentang projek ini.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Selepas ‘hilang slot’ jemputan terus, Red Reborn berjaya mara ke liga, cabar Orange Esports siapa lagi layak

Published

on

Foto: RED Reborn

KUALA LUMPUR – Pasukan Mobile Legends tanah air, Red Reborn berjaya melayakkan diri ke peringkat musim Liga Profesional Malaysia dan Singapura (MPL MYSG) Musim Keenam selepas memenangi peringkat kelayakan semalam.

Red Reborn yang menggunakan nama Bella Ciao, menewaskan ICON Esport 2-0 pada peringkat semi final bagi mendapatkan slot ke MPL MYSG Musim Keenam.

Pemilik organisasi e-sukan tanah air RED Esports, yang menaja pasukan Reborn ketika ini, Anne Raihan berkata dia melahirkan rasa kesyukuran memandangkan pasukan itu terpaksa bermula dari bawah di peringkat kelayakan walaupun mendapat tempat ketiga pada MPL musim lalu.

“Alhamdulillah. Selepas tiga hari pusingan kelayakan, dengan penyertaan 500 pasukan seluruh Malaysia untuk merebutkan dua slot ke MPL, akhirnya Red Reborn sudah menebus kejayaan bergaya.

“Walaupun bermula dari bawah, tidak bermakna akan kalah,” kata Anne dalam satu catatan Facebook pada semalam.

Sementara itu, Moonton turut mendedahkan enam pasukan Mobile Legends Malaysia dan Singapura yang mendapat jemputan terus ke MPL MY/SG Musim Keenam pada semalam.

Pasukan-pasukan tersebut adalah:

 • Resurgence (Juara MPL MY/SG Musim Kelima)
 • Geek Fam (Naib Juara MPL MY/SG Musim Kelima)
 • EVOS SG (Tempat Keempat MPL MYSG)
 • Team Bosskurr (Tempat Kelima MPL MYSG)
 • Todak (Tempat Keenam MPL MYSG)
 • Orange Louvre Esports

Selepas memenangi pusingan kelayakan itu, Red Esports dalam satu post Insta Stories semalam berkata:”Jumpa anda, Orange Louvre Esports.”

Sebelum ini, Reborn dan Orange Esports berdepan dengan konflik apabila pasukan itu tidak mendapat slot jemputan terus meski meraih tempat ketiga pada MPL MY/SG Musim Kelima.

Menurut Reborn dalam satu kenyataan pada 18 Julai, Moonton telah menambah peraturan baharu pada musim kali ini mengenai kelayakan untuk mendapatkan slot jemputan.

“Jemputan melalui organisasi dan tidak lagi diberikan kepada pasukan. Organisasi juga boleh menghantar dan menukar semua pemain.

“Bagi kami, ini tidak adil memandangkan kontrak kami bersama Orange Esports hanya selama dua bulan sahaja iaitu pada 22 Februari sehingga 1 Mei 2020.

“Orang Esports hanya penaja kepada Reborn dan tidak memiliki Reborn,” katanya di Facebook pada minggu lalu.

Pada 9 Mei lalu, Orange Esports mengesahkan Reborn yang tidak lagi bersama mereka.

Reborn kemudiannya menyertai RED Esports pada 13 Mei.

Reborn masih mengekalkan barisan pemain utamanya iaitu:

 • Akmal Afi Uzair Daud – Silo (Kapten)
 • Adib Rusydi Ahmad Tarmizi – Mom
 • Syed Raziq Hakimi Syed Toko Khairuddin Cakbu
 • Muhammad Akmal Rozali – Mal
 • Muhammad Firdaus Bin Mohd Aniza -Eren
 • Muhammad Aiman Aliff Zulkefli – Grengo

Pasukan itu turut menerima khidmat pemain veteran Mobile Legends Mohd Farhan Kamari (Hawkeye) sebagai jurulatih.

Hawkeye sebelum ini merupakan bekas pemain Team Saiyan dan pernah bersaing di peringkat MPL pada musim pertama. Hawkeye juga pernah beraksi di kejohanan antarabangsa Piala Asia Tenggara (MSC) pada 2018.

Sebagai reaksi balas, Orange Esports turut memuat naik satu kenyataan di Facebook yang bersertakan gambar dipercayai melibatkan emel perbualannya dengan Moonton.

Menurut Moonton, salah satu sebab mengapa organisasi itu mendapat slot jemputan adalah kerana Orange Esports dilihat sebagai jenama utama ketika pemilihan untuk pemberian slot jemputan terus.

Wakil Moonton juga berkata Orange Esports juga merupakan salah satu jenama yang stabil dalam arena e-sukan Malaysia.

Manakala Reborn, Moonton melihat mereka sebagai pemain atau pasukan yang berpayung di bawah Orange Esports.

“Perkara ini telah dijelaskan jawatankuasa MPL dan eGG Network dalam perjanjian peserta,” kata wakil Moonton.

MPL Malaysia dan Singapura Musim Keenam merupakan liga utama untuk Mobile Legends bagi kedua-dua negara ini.

Liga ini merangkumi peringkat kelayakan dan Musim Liga yang berlangsung dalam talian, diikuti dengan acara secara langsung pusingan penentu di mana lapan pasukan terakhir akan bertempur untuk berkongsi hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM410,000 (AS$100,000).

Ia akan bermula pada 28 Ogos nanti.

Berikut adalah pasukan-pasukan yang akan menyertai MPL MYSG Musim Keenam:

Continue Reading

Mobile Legends

Soloz catat tontonan kemuncak sebanyak 102,000 penonton

Published

on

Foto fail

PENGHIBUR penstriman langsung Facebook Gaming nombor 1 Malaysia, Mohd Faris Zakaria (Soloz) mencatat tontonan kemuncak kira-kira 102,000 penonton pada semalam.

Tontonan kemuncak dalam penstriman langsung Soloz itu dicatatkan pada minit ke 25 dan 19 saat.

Foto kiriman pembaca WTM Today, Mohd Abdul Rahim Muhamad

Soloz yang memulakan penstriman langsung pada jam 10 malam tadi turut mencatat 1 juta tontonan setakat artikel ini ditulis.

Dalam penstriman langsung selama tiga jam itu, ia turut mencatat lebih 141,000 komen dan 32,000 perkongsian.

Soloz merupakan antara satu nama besar dalam dunia penstriman langsung e-sukan di Malaysia.

Pada Mei lalu, beliau mendapat pengiktarafan dari Malaysia Book of Records sebagai pemegang rekod yang mempunyai Pengikut Facebook (E-Sukan) Paling Banyak.

Setakat ini, Soloz mempunyai lebih 1.6 juta pengikut di Facebook.

Continue Reading

Trending

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2020 All Rights Reserved