Connect with us

Mobile Legends

Buku 101 Tips Bosskurr mula dijual

Published

on

Buku 101 Tips Bosskurr

BUKU panduan bagi peminat-peminat pasukan pasukan popular tanah air Team Bosskurr iaitu ‘101 Tips Bosskurr’ telah mula dijual sejak semalam.

Selain berkongsikan mengenai panduan, buku itu turut menceritakan mengenai perjalanan Team Bosskurr dalam industri e-sukan.

“Buku ini khas untuk semua yang berkongsi pengalaman seperti kami. Kami bangga apabila kejayaan kami menjadi contoh kepada generasi muda untuk mengejar cita-cita dalam bidang e-sukan.

“Kami menyifatkan buku ini sangat berguna kepada anda untuk dijadikan panduan.

“Dalam buku ini, kami berkongsikan tips yang menyifatkan penting dan banyak membantu kami menjadi siapa diri kami sekarang,” kata Team Bosskurr di kulit belakang buku itu.

Team Bosskurr juga berharap buku tersebut dapat membantu peminat-peminat untuk berjaya dalam bidang e-sukan.

Bagi anda yang mahu mendapatkan buku ini, boleh ke pautan : https://sirhafiz.onpay.my/order/form/101tips

Mobile Legends

Mobile Legends: Nafas baharu Alucard, Miya menerusi projek NEXT

Published

on

AKHIRNYA. Hero klasik Miya dan Alucard telah menerima pembaharuan baharu dari segi kostum dan senjata menerusi projek NEXT dari Mobile Legends : Bang Bang (MLBB).

Mobile Legends kini menjadikan Miya kelihatan lebih kemas dan seperti seorang pemanah yang berani.

Miya merupakan wira pertama dan ikon MLBB. Menerusi pelancaran Project NEXT, Miya juga akan memulakan pengembaraan yang baharu.

Untuk menjadikan peranan Miya lebih aktif di dalam sesi pemilihan wira, pihak pembangun telah mengubah kemahirannya menjadi lebih progresif, meningkatkan kemahiran pasif dan kedua untuk memberikannya kekuatan serangan yang lebih besar, kebolehan mengawal yang tinggi, dan bergerak dengan lebih fleksibel.

BACA: Bila hero klasik Mobile Legends jadi makin power, semuanya kerana projek NEXT Mooton

Selain itu, pihak pembangun juga melakukan peningkatan yang banyak terhadap kemahiran Alucard meski mengekalkan penampilannya.

Selepas melakukan kajian yang mendalam terhadap maklum balas pemain, pihak MLBB mendapati bahawa kebanyakan pemain kagum dengan kebolehan Alucard ketika perlawanan ‘1 vs 1’, dimana Alucard mampu memberi serangan yang kuat kepada sasaran yang bersendirian.

Lebih spesifik lagi, pihak pembangun telah mengubah kemahiran pasif asal dan membuang kerosakan yang dihasilkan apabila tekniknya mengena dua sasaran.

Namun begitu, kemahiran pasif baru membenarkan Alucard untuk mengakibatkan kerosakan yang besar terhadap sasaran tunggal.

Disamping memberi lifesteal tambahan apabila menyerang sasaran, kemahiran ultimate yang baharu akan ‘menanda’ kesemua musuh di dalam kawasan kemahiran tersebut dan mencetuskan pasif Alucard terhadap mereka yang mana apa jua kemahiran Alucard gunakan, akan mengakibatkan kerosakan yang lebih besar semasa perlawanan berkumpulan.

Hal ini juga berbaloi untuk diberitahu sebagai perubahan tambahan dan penyesuaian teknik serta kisah antara wira yang telah dibentuk semula dari pelbagai sudut.

Project NEXT dari MLBB telah dilancarkan pada 19 Julai yang lalu untuk mengoptimumkan ciri-ciri unik wira-wira lama.

Ia juga merupakan satu projek jangka panjang, bertujuan untuk memberi para pemain pengalaman permainan serba baharu melalui perubahan wira, seni grafik, naik taraf muzik dan paparan dalam permainan.

MLBB akan terus berusaha untuk mengecapi dua asas utama, iaitu “Kualiti Yang Terbaik” serta “Pengalaman Yang Terbaik”. Ini juga salah satu sebab mengapa logo eksklusif telah direka untuk Project NEXT.

Emas melambangkan kegemilangan, keadilan dan semangat.

Permata biru bersinar membawa erti menara pertahanan di dalam permainan, dimana bukan sahaja mewakili harapan.

Bentuk ‘V’ di bahagian bawah, yang dilihat seperti pantulan puncak gunung, bermaksud pencapaian yang lepas dan pengembaraan yang baru sedang menanti, seperti mana nama ‘NEXT’ diberikan.

Wajar dikatakan bahawa Project NEXT sangat berbaloi untuk dinantikan. Pasukan pembangun akan sentiasa mengemas kini serta menyampaikan berita baharu tentang projek ini.

Continue Reading

Mobile Legends

MPL: Selepas ‘hilang slot’ jemputan terus, Red Reborn berjaya mara ke liga, cabar Orange Esports siapa lagi layak

Published

on

Foto: RED Reborn

KUALA LUMPUR – Pasukan Mobile Legends tanah air, Red Reborn berjaya melayakkan diri ke peringkat musim Liga Profesional Malaysia dan Singapura (MPL MYSG) Musim Keenam selepas memenangi peringkat kelayakan semalam.

Red Reborn yang menggunakan nama Bella Ciao, menewaskan ICON Esport 2-0 pada peringkat semi final bagi mendapatkan slot ke MPL MYSG Musim Keenam.

Pemilik organisasi e-sukan tanah air RED Esports, yang menaja pasukan Reborn ketika ini, Anne Raihan berkata dia melahirkan rasa kesyukuran memandangkan pasukan itu terpaksa bermula dari bawah di peringkat kelayakan walaupun mendapat tempat ketiga pada MPL musim lalu.

“Alhamdulillah. Selepas tiga hari pusingan kelayakan, dengan penyertaan 500 pasukan seluruh Malaysia untuk merebutkan dua slot ke MPL, akhirnya Red Reborn sudah menebus kejayaan bergaya.

“Walaupun bermula dari bawah, tidak bermakna akan kalah,” kata Anne dalam satu catatan Facebook pada semalam.

Sementara itu, Moonton turut mendedahkan enam pasukan Mobile Legends Malaysia dan Singapura yang mendapat jemputan terus ke MPL MY/SG Musim Keenam pada semalam.

Pasukan-pasukan tersebut adalah:

 • Resurgence (Juara MPL MY/SG Musim Kelima)
 • Geek Fam (Naib Juara MPL MY/SG Musim Kelima)
 • EVOS SG (Tempat Keempat MPL MYSG)
 • Team Bosskurr (Tempat Kelima MPL MYSG)
 • Todak (Tempat Keenam MPL MYSG)
 • Orange Louvre Esports

Selepas memenangi pusingan kelayakan itu, Red Esports dalam satu post Insta Stories semalam berkata:”Jumpa anda, Orange Louvre Esports.”

Sebelum ini, Reborn dan Orange Esports berdepan dengan konflik apabila pasukan itu tidak mendapat slot jemputan terus meski meraih tempat ketiga pada MPL MY/SG Musim Kelima.

Menurut Reborn dalam satu kenyataan pada 18 Julai, Moonton telah menambah peraturan baharu pada musim kali ini mengenai kelayakan untuk mendapatkan slot jemputan.

“Jemputan melalui organisasi dan tidak lagi diberikan kepada pasukan. Organisasi juga boleh menghantar dan menukar semua pemain.

“Bagi kami, ini tidak adil memandangkan kontrak kami bersama Orange Esports hanya selama dua bulan sahaja iaitu pada 22 Februari sehingga 1 Mei 2020.

“Orang Esports hanya penaja kepada Reborn dan tidak memiliki Reborn,” katanya di Facebook pada minggu lalu.

Pada 9 Mei lalu, Orange Esports mengesahkan Reborn yang tidak lagi bersama mereka.

Reborn kemudiannya menyertai RED Esports pada 13 Mei.

Reborn masih mengekalkan barisan pemain utamanya iaitu:

 • Akmal Afi Uzair Daud – Silo (Kapten)
 • Adib Rusydi Ahmad Tarmizi – Mom
 • Syed Raziq Hakimi Syed Toko Khairuddin Cakbu
 • Muhammad Akmal Rozali – Mal
 • Muhammad Firdaus Bin Mohd Aniza -Eren
 • Muhammad Aiman Aliff Zulkefli – Grengo

Pasukan itu turut menerima khidmat pemain veteran Mobile Legends Mohd Farhan Kamari (Hawkeye) sebagai jurulatih.

Hawkeye sebelum ini merupakan bekas pemain Team Saiyan dan pernah bersaing di peringkat MPL pada musim pertama. Hawkeye juga pernah beraksi di kejohanan antarabangsa Piala Asia Tenggara (MSC) pada 2018.

Sebagai reaksi balas, Orange Esports turut memuat naik satu kenyataan di Facebook yang bersertakan gambar dipercayai melibatkan emel perbualannya dengan Moonton.

Menurut Moonton, salah satu sebab mengapa organisasi itu mendapat slot jemputan adalah kerana Orange Esports dilihat sebagai jenama utama ketika pemilihan untuk pemberian slot jemputan terus.

Wakil Moonton juga berkata Orange Esports juga merupakan salah satu jenama yang stabil dalam arena e-sukan Malaysia.

Manakala Reborn, Moonton melihat mereka sebagai pemain atau pasukan yang berpayung di bawah Orange Esports.

“Perkara ini telah dijelaskan jawatankuasa MPL dan eGG Network dalam perjanjian peserta,” kata wakil Moonton.

MPL Malaysia dan Singapura Musim Keenam merupakan liga utama untuk Mobile Legends bagi kedua-dua negara ini.

Liga ini merangkumi peringkat kelayakan dan Musim Liga yang berlangsung dalam talian, diikuti dengan acara secara langsung pusingan penentu di mana lapan pasukan terakhir akan bertempur untuk berkongsi hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM410,000 (AS$100,000).

Ia akan bermula pada 28 Ogos nanti.

Berikut adalah pasukan-pasukan yang akan menyertai MPL MYSG Musim Keenam:

Continue Reading

Mobile Legends

Soloz catat tontonan kemuncak sebanyak 102,000 penonton

Published

on

Foto fail

PENGHIBUR penstriman langsung Facebook Gaming nombor 1 Malaysia, Mohd Faris Zakaria (Soloz) mencatat tontonan kemuncak kira-kira 102,000 penonton pada semalam.

Tontonan kemuncak dalam penstriman langsung Soloz itu dicatatkan pada minit ke 25 dan 19 saat.

Foto kiriman pembaca WTM Today, Mohd Abdul Rahim Muhamad

Soloz yang memulakan penstriman langsung pada jam 10 malam tadi turut mencatat 1 juta tontonan setakat artikel ini ditulis.

Dalam penstriman langsung selama tiga jam itu, ia turut mencatat lebih 141,000 komen dan 32,000 perkongsian.

Soloz merupakan antara satu nama besar dalam dunia penstriman langsung e-sukan di Malaysia.

Pada Mei lalu, beliau mendapat pengiktarafan dari Malaysia Book of Records sebagai pemegang rekod yang mempunyai Pengikut Facebook (E-Sukan) Paling Banyak.

Setakat ini, Soloz mempunyai lebih 1.6 juta pengikut di Facebook.

Continue Reading

Trending

© WTM MEDIA AND CONSULTANCY 002996087-M What's The Meta 2020 All Rights Reserved